Startside


__________________________________
|   Profil: Dorte Karstensen   |


Drømmebilleder

I et atelier på Christianshavn arbejder en billedkunstner, som er inspireret af sine drømme. Sidste sommer var hun en af de danske kunstnere, der udstillede sine tredimensionelle malerier på en udstilling i forbindelsen med konferencen Copenhagen Dreams på Holmen i København.
Hendes navn er Dorte Karstensen, og hun fortæller, at hun altid har drømt meget og begyndte at skrive drømmene ned, da hun var i 14-15 års alderen.

“Det gør jeg stadig, hver dag – når de ellers er der,” siger hun: “Det er jo en form for selvterapi, eller selvhjælp, kan man sige – en videreudvikling, der gør én i stand til at se, hvad der egentlig foregår med én. Og det kan man så få ud på billeder. Jeg bruger ofte også tekst på mine malerier, hvilket kan være sætninger eller følelser fra drømme. For mig er drømmene en naturlig ressource at trække på. Og meget spændende. Fordi den stopper jo aldrig. Den udvikler sig hele tiden. Du bliver jo ved med at drømme, til du dør. Det er da dumt ikke at gå ind og benytte sig af – at man har den dér fantastiske gave liggende, man kan bruge som kunstner.”

Et udvalg af Dorte Karstensens drømmeinspirerede billeder kan ses på adressen www.scarabello.dk/dkInterview – fuld udskrift af bånd

“Jeg har altid drømt meget - det vil sige, ja hele mit liv kan jeg faktisk huske, way back, fra dengang jeg var barn, men er nok begyndt at skrive dem ned fra omkring 14-15 års alderen, og gør det stadig, hver dag. Når de er der. Det er jo ikke altid, at de er der.
Når jeg arbejder med dem i den kunstneriske proces, så går jeg ikke og tolker på dem i den forstand. Så går jeg med drømmene og symbolerne – det kan være menneskene, genstande, eller det kan være andre ting – i et stykke tid, og prøver at føle mig ind i dem. Og samler så også billedmateriale sammen – med formerne, og hvis det er mennesker som jeg kender, som det jo som regel er. Enten tager fotografier, eller skitser, eller sådan noget. Indtil jeg så går i gang med selve lærrede og maleriet med de symboler, jeg mener er de vigtigste.

Og nogengange sker der så det, at det er så ikke dem, man selv mener er de vigtigste, som kommer frem. Så det er sådan lidt en proces, hvad det ender med tilsidst på lærredet. Der begynder den så at folde sig ud, drømmen, som en fortolkning.

Jeg tror mange af os bruger vores drømme uden egentlig at være klar over det. Og især mange skabende kunstnere. Om det være sig lyd eller bevægelse, skuespil eller... ja, alle former, ikke?

Det kan være banale dagligdags ting, som bliver ved med at gentage sig, også i ens drømme, så man simpelthen også kan få malet ud, eller ageret ud, eller ud i lydbilleder, og så videre, så man ligesom får det ud. Også når man får sagt tingene, så har det også en anden virkning bagefter, når man først har fået det ud. Mens vi drømmene har det hele indvendigt.

Det er jo en form for selvterapi, eller selvhjælp, kan man sige. En videreudvikling af sig selv til at se hvad der egentlig foregår med én. Og det kan man så få ud på billeder. Jeg bruger også selv meget tekst på mine malerier, hvilket også kan være sætninger eller følelser i drømme, som dermed ligesom får en dobbelt dimension - at der både kommer ord på og en farve på og et billede på. Og er helt klart en hælp til dig selv – til at lære dig selv bedre at kende, og udvikle dig, og se nogle ting i øjnene som du måske ikke har lyst til at se i øjnene. Og det kan så også være dét igen med folk, der har mareridt og ser det som noget forfærdeligt noget og ikke tør se på det og nærmest ikke tør sove om aftenen. At man kan prøve at male det ud, eller skrive det ud. Og så finder man måske ud af, at næste gang man lægger sig ned og drømmer, og har den her fortsættelse, så var den måske ikke så forfærdeligt. Og ved at få det malet ud eller ageret ud, så begynder det at åbne sig op og vise nogle andre sider.

Så drømmene er helt klart en stor hjælp for at udvikle sig, og lære sig selv bedre at kende.For mit vedkommende, så synes jeg at jeg har fundet ind til en ressouce som jeg ikke har været så bevidst om før, som gør at det for mig nok er mere ægte. Og det er en naturlig ressource at trække på, og bruge og viderebehandle. Og meget spændende. Fordi den stopper jo aldrig. Den videreudvikler sig jo hele tiden. Du bliver jo ved til du dør, ikke? Så det synes jeg... det er jo dumt, faktisk, ikke at gå ind og benytte sig af den store gave der ligger dér. At kunne arbejde med den. Og jeg synes det er spændende. Og nu har jeg så mange drømme, – det har de fleste af os nok – hvor mennesker, vi kender og har tæt på os, de er med. Og det bruger jeg så også. Og der kommer også mange serier i malerier, som man kan se en videreudvikling og kan se en historie i. Det er jo nærmest helt fantastisk, at man har den dér gave liggende, man kan bruge som kunstner.”
• Dorte Karstensen har en baggrund som beklædningsdesigner, og når hun arbejder som kunstmaler kombinerer hun de to verdener – med iscenesættelser af både malerier, fotografier, beklædningsdele og avangarde assessories.

 

 


 
 
   
__________________________________

Opdateret:
8. august 2005